De terugreis – donderdag 14 juni 2018
15 juni 2018

De terugreis – donderdag 14 juni 2018

Het bestuur

In de ochtend is er nog een vergadering met het bestuur van Bulamu Children’s Village. Dit geeft ons de mogelijkheid om kennis te maken met de bestuurders, informatie uit te wisselen en vragen te stellen. We behandelen de thema’s: opname van kinderen, financien, gezondheid, onderwijs en faciliteiten in het dorp. Het dorp biedt onderdak en voeding tot aan 500 kinderen. We zien dat de organisatie functioneert, het dorp zich ontwikkelt en zichzelf steeds beter in stand kan houden. Het dorp blijft echter voor het grootste deel afhankelijk van externe hulp, aangevuld met de inning van schoolgeld voor zover dat opgebracht kan worden. Op steun van de overheid hoeft men vooralsnog niet te rekenen. Het plan is het onderwijs verder uit te breiden met de hoogste twee klassen van de secundary school en vakopleidingen. Zo kunnen producten die tijdens de opleiding gemaakt worden ook weer in het dorp gebruikt worden.

Langs de weg

Daarna gaan we in de buurt van het hotel nog een eindje lopen. Vlak naast het hotel aan de weg kookt een vrouw elke dag maaltijden, voor haar gezin maar ook om te verkopen aan voorbijgangers. Dag in dag uit, elke dag overleven. Ze lacht als ze ons ziet. We verkennen enkele straten en raken alweer snel aan de praat met de bewoners. Zo zien we een kapperszaak waar het haar gevlecht wordt. We zien een oudere man die enkele papaya’s uit de boom haalt. Hij heeft een zoon die in Nederland woont, en geeft ons het adres. We worden gevraagd om binnen te komen. Het huis is sober maar volledig ingericht, hij heeft het goed met zijn vrouw. Hij heeft een pensioentje en twee varkens voor de handel.

Taxi Witteveen

Onze terugreis verloopt goed. We vertrekken op tijd uit Kampala in een ‘overdatumbus’, samen met Joseph en een aantal jongens die ons helpen met onze koffers. Een laatste groet op de luchthaven van Entebbe en in de nacht vliegen we terug. Op Schiphol staat de bus van Witteveen al te wachten en brengt ons comfortabel terug, door ons strak georganiseerde land. We ervaren weer het contrast. Welkom terug in Lemmer, welkom terug in Groningen. Ons avontuur zit erop, wat een belevenis!

geen reacties geplaatst

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons